Zodpovednosť ako etická zložka sociálneho rozvoja - Stanek, Vojtech
V nových globalizačných súvislostiach finančnej krízy a hospodárskej recesie je nevyhnutné formovať nový rámec moderného sociálneho štátu, ktorý by zodpovedal zmeneným podmienkam. Intenzita konfliktov a ostrosť krízy vedú k inováciám v oblasti sociálnej ochrany vo všetkých sociálnych štátoch. Pre stratégiu sú priaznivé faktory, ktoré by prispôsobili sociálnodemokratickú skúsenosť. Relatívna rôznorodosť inštitucionálnych variantov, ktorými sa odlišuje napr. politika severských krajín, otvára určité možnosti na ich prispôsobenie v našich podmienkach. Javí sa potreba udržania európskeho sociálneho modelu v súlade s prispôsobením sa konkurenčným výzvam globalizácie.