Rozhodovanie a systematické chyby (III.): informačné ukotvenie - Šinský, Michal
Informačné ukotvenie (anchoring) vstupuje do rozhodovania a rozhodnutia v konečnom dôsledku ovplyvňuje. Príklad odhadovania budúcoročných nákladov. Poznanie minulého vývoja môže ovplyvniť rozhodnutia, čo je krok od nežiaduceho ukotvenia na minulosť. Pri odhadoch sa stáva, že minulý vývoj sa považuje za trend. Druhý rozmer odhadovania tvoria ľudia. Ľudské príčiny sú načastejším zdrojom omylov a chýb. Rada na prekonanie heuristiky informačného ukotvenia.