"Převažujíci proud" sociálně ekonomických přístupu k teorii růstu: formální pojetí institucí a důraz na ekonomické instituce - Kouba, Luděk
Sociálno-ekonomické prístupy k teorii rastu založené na formálnom poňatí inštitúcií a teórii rastu novej inštitucionálnej ekonomiky založenej na northovskom koncepte path dependence. Prístup primárne zdôrazňujúci význam ekonomických inštitúcií. Sociálna infraštruktúra Halla a Jonesa. Formálne inštitúcie ako fundamentálna príčina dlhodobého rastu podľa D., Acemoglua., S., Johnsona a J., Robinsona.