Lze vystoupit z Evropské unie? Zeptejme se Grónska - Horčicová, Iva
Dodnes nie je celkom jasné, či je možné, alebo akou formou je možné legálne z Európskej únie vystúpiť. Rôzne právne argumentácie v prospech vystúpenia z EÚ je možné sledovať na dosiaľ jedinom opustení európskych štruktúr - na Grónsku. Grónsko sa v r. 1953 stalo integrálnou súčasťou Dánska. Vstupom Dánska do ES sa Grónsko stalo súčasťou Spoločenstva. Výhrady grónskeho obyvateľstva voči členstvu Grónska v ES. V r. 1982 predložený návrh na úpravu zmlúv s ohľadom na vystúpenie Grónska z ES. Rozhodnutie o podmienkach vystúpenia Grónska z ES - 20.2.1984. Konečná ratifikácia - 1.2.1985.