Rozprávka o dvanástich poplatkoch a jednom zákazníkovi - Markovič, Peter, 1974-
V makroekonomickej teórii platí zásada, ponuka a dopyt si nájdu svoju rovnovážnu cenu, zvýšené požiadavky zo strany dopytu kompenzuje ponuka, ale pri vyššej jednotkovej cene. Obdobný prístup možno sledovať aj pri prijímaní regulačných opatrení. Na jednej strane zákazníci s entuziazmom prijímajú akúkoľvek informáciu o novom európskom regulačnom opatrení, na druhej strane stoja subjekty, ktoré sú tlačené ku stene a hľadajú možnosti substitúcie stratených výnosov. Čím viac sa regulátor snaží pomáhať zákazníkom, tým viac ich svojím konaním poškodzuje. Osobitným problémom je v poslednom čase pomerne často spomínaná téma znárodňovania.