Opatrenia sociálnej politiky na zmiernenie dopadov globálnej krízy - Ošková, Silvia, 1979-
V čase globálnej krízy je úloha sociálnej politiky rozhodujúca. Primeraná sociálna politika zmierni nepriaznivé sociálne vplyvy na najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. Rozhodujúcu úlohu plní systém sociálnej ochrany, ktorý je hlavným proticyklickým a stabilizujúcim činiteľom vo verejných výdavkoch. Systém musí na jednej strane pokryť všetkých obyvateľov a na strane druhej umožniť občanom opätovne sa zapojiť do spoločnosti a trhu práce.