Trh práce v podmienkach recesie a prístupy k riešeniu nezamestnanosti - Rievajová, Eva
Globálna finančná a hospodárska kríza sa nepriaznivo prejavila aj na Slovensku, a to v poklese ekonomického rastu i vo zvýšení nezamestnanosti. Slovenský export je zameraný najmä na krajiny eurozóny, čo sa prejavilo v poklese dopytu po slovenských tovaroch a službách, predovšetkým po spotrebných a investičných tovaroch. Nižší dopyt a hospodársky rast spôsobili začiatkom roka 2009 pokles zamestnanosti najmä v proexportne zameraných firmách. Na zmiernenie dôsledkov globálnej finančnej a hospodárskej krízy na slovenský trh práce, najmä na podporu udržania pracovných miest a vytvorenie nových pracovných miest, boli navrhnuté viaceré aktívne opatrenia na trhu práce, ktoré majú dočasný charakter.