Príjmy zdravotných systémov - Kuchta, Ľuboš
Zdravotné systémy vo svete sa líšia v tom, či zabezpečujú zdravotnú starostlivosť pre všetkých alebo len vybraných občanov. Rozdiely sú preto v inštitucionálnom usporiadaní a mobilizácii zdrojov rezortu. Systémy zdravotníctva majú rôznu podobu od všeobecnými daňami financovanej štátom riadenej zdravotnej služby až po dobrovoľné príspevky zamestnávateľov a zamestnancov na súkromné zdravotné poistenie. Cieľom tohto príspevku je sumarizovať existujúce systémy a spôsoby ich financovania. Rozdiely vo financovaní sú vo výbere zdrojov, ich akumulácii, následnom nákupe a odmeňovaní.