Problém vysokého rizika dokáže investorom aj napomôcť indexy predpovedajúce vývoj akcií, komodít i devíz - Kmeťko, Miroslav, 1969-
Volatilita na akciovom trhu a faktory ovplyvňujúce volatilitu. Sledovanie zmien volatility na trhu. Teória a indexy merania volatility. Index zmeny hodnôt Chicago Board Options Exchange Volatility Indexu (VIX index). Ciele a vývoj indexu S&P 500, príklady výpočtu. Výnosnosť investorov a zníženie rizika portfólia.