Prístupy k meraniu regionálnej konvergencie - Buček, Milan
Regionálna konvergencia je hlavným cieľom kohéznej politiky EÚ. Z dôvodu značného vynakladania finančných prostriedkov z kohéznych EÚ fondov je potrebné sledovať a merať regionálnu konvregenciu. Štandardný prístup merania konvergencie spočiva v regresii priemernej miery rastu outputu na začiatočnú úroveň outputu. Ako základná premenná v regresii sa používa output alebo dôchodok na obyvateľa. Pri meraní regionálnej konvergencie sa najbežnejšie používajú metódy prierezová regresia, časové rady, panelová regresia alebo distribučné prístupy. Autori v krátkosti analyzujú každú z týchto metód a poukazujú na výhody a nevýhody ich použitia.