Poistenie v nezamestnanosti a hospodársky cyklus SR - Ochotnický, Pavol
Poistenie v nezamestnanosti predstavuje jeden z tzv. automatických, či zabudovaných stabilizátorov. V jeho dôsledku má v súlade s teóriou dochádzať k zmierňovaniu fluktuácií v hladine outputu počas jednotlivých fáz hospodárskeho cyklu. Príspevok na báze najznámejších teoretických prístupov a empirických štúdií o "cyklických efektoch" zabudovaných stabilizátorov prezentuje metodológiu, ktorá bola následne v SR aplikovaná pri analýze vplyvu poistení v nezamestnanosti na cyklické výkyvy výkonnosti ekonomiky SR. Zároveň analýzu rozširuje aj o preskúmanie multiplikačného pôsobenia exportu na kolísanie ekonomickej aktivity SR.