Dichotómia: decentralizácia a fragmentácia – pojednanie o stave a zmene - Žárska, Elena, 1955-
Decentralizácia verejnej správy predstavuje predovšetkým politickú, kompetenčnú a fiškálnu decentralizáciu, t.j. decentralizáciu moci, kompetencií a financií. Predstavuje prenos výkonu verejnej správy na nižšie úrovne vládnutia – na regionálnu a miestnu samosprávu. Je obsahom prebiehajúcich procesov reforiem verejnej správy mnohých krajinách Európy vrátane Slovenska.