Je eurozóna optimálnou menovou oblasťou? - Střelecká, Zdenka
Príspevok je zameraný na charakteristiku faktorov ovplyvňujúcich postavenie krajiny ako člena menovej únie. Prínosy a náklady vstupujúcej krajiny závisia nielen od mobility pracovnej sily a flexibility cien a miezd, ale aj od stupňa otvorenosti danej krajiny a úrovne štrukturálnej a reálnej konvergencie. Európska menová únia nie je optimálnou menovou oblasťou, avšak aj napriek tomuto faktu prináša členským krajinám viac prínosov ako nákladov. Reálna konvergencia členských krajín eurozóny (EU27=100) v roku 2008.