Japonsko a jeho politika vůči Blízkému východu - Kutílek, Patrik
Ropa, obchodné záujmy Japonska a ich vplyv na zahraničnú politiku Japonska. Zmeny v japonskej domácej politike. Nová medzinárodná situácia po skončení studenej vojny. Japonská podpora mierového procesu.Víťazstvo Demokratickej strany Japonska nad dlhodobo vládnucou Liberálno-demokratickou stranou vo voľbách. Rivalita medzi Čínou a Japonskom o vedúce postavenie v Ázii. Úsilie Japonska o stále miesto v Rade bezpečnosti OSN.