Zvyšování důchodového věku v kontextu rostoucí střední délky života - Pollnerová, Štěpánka
Dlhodobá udržateľnosť priebežne financovaných dôchodkových systémov si vyžaduje prispôsobenie dlhodobému trendu predlžovania strednej dĺžky života. Možným prispôsobením v priebežne financovanom systéme je zvyšovanie dôchodkového veku, ktoré reflektuje skutočnosť, že sa zlepšovaním zdravotného stavu obyvateľstva posúva hranica staroby. Vývoj strednej dĺžky života, ako aj ďalších ukazovateľov charakterizujúcich kvalitu života a zdravotný stav vo vyššom veku, by mali byť podkladom pre rozhodovanie o zvyšovaní dôchodkového veku. Vývoj dôchodkového veku v krajinách EÚ v r. 1993 a 2007 a posledné schválené zmeny.