Dobré a špatné zprávy o CRM - Hampejs, Petr
Dôležité manažérske a obchodné nástroje v bankovníctve. CRM systém ako nová funkcia pri kontakte so zákazníkom. Užívateľské rozhranie a práca s dátami. Priame prepojenie CRM systému s internetom. Interná a externá komunikácia. Aktuálne potreby zákazníkov v oblasti bankovníctva.