Vývojové tendencie kultúry v procese globalizácie - Hrivíková, Tatiana, 1959-
Napriek zdanlivo výraznému vplyvu globalizácie na život a vývoj spoločností a ich kultúr, analýza základných kultúrnych dimenzií podľa Hofstedeho nepoukazuje na významnejšie posuny. Každá kultúra je prirodzene živá a vyvíja sa pod vplyvom prostredia, v ktorom existuje, no akýkoľvek výrazný posun by bolo možné postrehnúť iba na báze dlhodobého pozorovania a skúmania. Kultúry sa javia ako veľmi stabilné vďaka svojej hĺbkovej štruktúre, ktorú tvoria ich základné hodnoty. Povrchové štruktúry vyjadrené rôznymi symbolmi, vzormi a rituálmi ľahšie prijímajú cudzorodé prvky, no iba za podmienky, že sa prispôsobia existujúcim hodnotám.