Předpověď vývoje světa do roku 2025 - Souček, Zdeněk
Obmedzené možnosti predvídania budúcnosti. Pokračovanie doterajšieho obdobia prosperity obmedzované starnutím obyvateľstva, limitovanými zdrojmi energie, potravy a vody a obavami spojenými s klimatickými zmenami. Hlavné vývojové trendy. Ekonomický rast nových hráčov. Strategické zdroje - energia, potraviny a voda. Terorizmus, konflikty a šírenie zbraní hromadného ničenia. Komplexnejší medzinárodný systém. Oslabenie dominantného postavenia Spojených štátov amerických. Šoky, otrasy a prekvapenia.