Analýza trhu s komunálnymi obligáciami na financovanie zdravotníctva - Kuchta, Ľuboš
Komunálne obligácie patria medzi základné cudzie návratné zdroje financovania samosprávy. V časoch celosvetového výrazného rastu zdravotníckych výdavkov možno komunálne obligácie považovať za efektívny spôsob získavania dodatočných finančných prostriedkov na realizáciu rozvojových investičných projektov. Cieľom tohto príspevku je analyzovať situáciu na trhu s komunálnymi obligáciami pre potreby financovania zdravotníctva. Komunálne obligácie sú na rozvinutom americkom trhu významným nástrojom na získavanie finančných prostriedkov na financovanie investičných zámerov samosprávy. Relatívne značné zastúpenie majú aj investičné projekty v sektore zdravotníctva. Aj napriek spomínaným výhodám na slovenskom trhu nie sú využívané, a to hlavne kvôli slabo vyvinutému kapitálovému trhu.