Viackriteriálne rozhodovanie - Sušienková, Katarína, 1967-
Základným problémom pri viackriteriálnom rozhodovaní je kompromis medzi konfliktnými kritériami. Autorka popisuje aditívny preferenčný model založený na preškálovaní kritérií a váženom porovnávaní jednotlivých alternatív. Individuálna funkcia užitočnosti zachytáva postoj k riziku a môže slúžiť aj na transformáciu hodnôt kritérií na porovnateľné numerické skóre. Na odhad váh kritérií je použitá metóda porovnania lotérií. V prípade interakcie kritérií je možné využiť viacrozmernú funkciu užitočnosti ako funkciu individuálnych funkcií užitočnosti pre jednotlivé kritériá. Popis rôznych podmienok nezávislosti kritérií, potrebných na tvorbu takéhoto modelu preferencií.