Medzinárodná migrácia ako determinant medzinárodných vzťahov po roku 1990 - Liďák, Ján
Medzinárodná migrácia v Európe sa vyznačuje pestrou mozaikou rozličných foriem a prejavov. Tvorí súčasť systému súčasných medzinárodných vzťahov a medzinárodnej politiky. Jednotlivé krajiny si uvedomujú nutnosť promptne a razantne zasahovať do migračných procesov, regulovať medzinárodnú migráciu na a cez ich územia. Postupne sa prijímajú a vypracovávajú migračné politiky, ako súbor inštrumentov na regulovanie zahraničnej migrácie. Nepripravenosť zodpovedných zložiek spoločnosti na migračné pohyby spôsobuje neúplné využitie pozitívnych efektov, ktoré plynú z medzinárodnej migrácie.