Ochrana zákazníka na úrovni Európskej únie - Urdziková, Jana
Legislatívny rámec ochrany zákazníkov pred nekvalitou produktov. Legislatívny rámec tzv. Nového prístupu. Inštitucionálne zabezpečenie ochrany zákazníkov pred nekvalitou produktov. Monitorovacie informačné systémy. Solvit ako účinné riešenie problémov. Eej-net. Systém sebaochrany.