Etika v myšlienkach starovekých filozofov - Vlkoláčková, Miroslava
Problém človeka bol predmetom filozofických úvah od najstarších čias filozofie. Možno ho pozorovať už v období staroveku pri úvahách, akí majú byť ľudia. Toto obdobie je možné rozdeliť do troch vývinových etáp, ktoré na seba myšlienkovo nadväzujú, a to na predsokratovské obdobie, obdobie klasickej gréckej filozofie a helenistické a rímske obdobie. Či už ide o dávnu minulosť, súčasnú prítomnosť alebo ďalekú budúcnosť, v prípade etiky vždy pôjde o ľudskú záležitosť, ktorá je všade prítomná.