Dôveryhodná monetárna politika: Teória hrozby trestu - Szomolányi, Karol, 1976-
Problém dôveryhodnosti monetárnej politiky. Ak centrálna banka odkloní monetárnu politiku od plánovanej, zmení vzťah súkromného sektora k budúcim politickým rozhodnutiam. V každom období tak centrálna banka zvažuje, či hraničný výnos z prítomného odklonu je vyšší, ako hraničné náklady z budúcich hraničných nákladov odklonu. S týmto problémom sa zaoberá teória hrozby trestu, vyplývajúca z prác Barra a Gordona, ako aj ďalších autorov.