Zisťovanie základu dane z daňovej evidencie – vybrané problémy - Jambrichová, Silvia
Pri zisťovaní základu dane (čiastkového základu dane) z príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. môže daňovník uplatniť preukázateľné daňové výdavky alebo môže uplatniť výdavky percentom z úhrnu týchto príjmov. Ak sa daňovník pri príjmoch rozhodne uplatniť preukázateľné daňové výdavky, potom základ dane z príjmov zisťuje z účtovníctva alebo pri vyčíslení základu dane môže vychádzať z daňovej evidencie vedenej podľa § 6 ods. 14 a 15 cit. zákona. Daňová evidencia bola pre daňovníkov zavedená od 1. marca 2009 zákonom č. 60/2009 Z. z. v z. n. p. Cieľom jej zavedenia bola podpora rozvoja malého podnikania a bolo ju možné použiť už za celé zdaňovacie obdobie roka 2009.