Odložená daň z príjmov pri nepeňažnom vklade jednotlivých zložiek majetku do základného imania - Šlosárová, Anna
Rozdiel medzi uznaným ocenením vecného vkladu pri jeho vložení do obchodnej spoločnosti alebo družstva a účtovným ocenením u vkladateľa sa do 31. 12. 2009 účtoval u vkladateľa na účet 415 – Oceňovacie rozdiely z kapitálových účastín. Prijímateľ vkladu (akciová spoločnosť, spoločnosť s ručením obmedzeným, verejná obchodná spoločnosť, komanditná spoločnosť, družstvo) prijatý majetok ocenil v účtovníctve v uznanej hodnote vecného vkladu stanovenej súdnym znalcom, z ktorej vykonával účtovné odpisy. Na daňové účely však mohol ako vstupnú cenu pre daňové odpisy použiť len ocenenie v účtovníctve vkladateľa. Vznikal tak rozdiel medzi účtovnou hodnotou majetku a daňovou základňou majetku, ku ktorému sa vyčíslil odložený daňový záväzok, ktorý sa postupne znižuje, až do úplného vyradenia majetku z používania (čo môže byť aj po 31. 12. 2009).