Účtovanie reklamácií - dodávateľsko-odberateľské vzťahy - Hudecová, Ivana
Uplatňovanie, vybavovanie a účtovanie reklamácií je náročný proces, na ktorý sa nedajú stanoviť jednoznačné pravidlá a kritériá. Potrebné je vychádzať z príslušných právnych predpisov a zo zmlúv uzatvorených v rámci dodávateľsko-odberateľských vzťahov. Článok ukazuje, akým spôsobom je možné reklamácie riešiť a účtovať.