Nemocenské poistenie - Cingelová, Zuzana
NP je súčasťou systému sociálneho poistenia, legislatívne ho upravuje zákon č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení. Slúži ako poistenie pre prípad straty alebo zníženia príjmu zo zárobkovej činnosti a na zabezpečenie príjmu v dôsledku dočasnej pracovnej neschopnosti, tehotenstva a materstva. NP spravuje verejnoprávna inštitúcia, ktoru je Sociálna poisťovňa so širokou sieťou svojich pobočiek vo väčšine okresných miest Slovenska. Vznik, prerušenie a zánik NP.