Nejpoužívanější metody vyrovnávání a extrapolace křivky úmrtnosti a jejich aplikace na českou populaci - Burcin, Boris
Závislosť odhadu intenzity úmrtnosti od spoľahlivosti empirických dát. Stručný nákres histórie modelovania úmrtnosti podľa veku. Prehľad vybraných modelov - modifikovaný Gompertz-Makeham, Himes-Preston-Condran, Heligman-Pollard, Kannistö, kubický model a ďalšie. Aplikácia modelu na české dáta vo vybraných rokoch a možné dôsledky voľby rôznych modelov vyrovnávania úmrtnosti.