Analýza ekonomických a právnych aspektov podnikania formou holdingu v rámci EÚ - Smorada, Marián, 1984-
Globalizácia motivuje združovanie podnikov do holdingových zoskupení. Odstraňovaním bariér a vznikom Schengenského priestoru bol uľahčený vstup podikateľom v rámci členských štátov EÚ na trhy ostatných členských štátov. Vhodnou formou združenia je holding, nakoľko jednotlivé podniky si zachovávajú svoju právnu subjektivitu a pôsobia samostatne. Zároveň čerpajú ekonomické výhody, ktoré im z tohto zoskupenia plynú.