Účtovanie pohľadávok v podvojnom účtovníctve - Adamíková, Monika
Z účtovného hľadiska predstavujú pohľadávky majetkovú zložku účtovnej jednotky, ktorá vznikla z uskutočnených účtovných prípadov (je výsledkom minulých udalostí), v budúcnosti z nej budú plynúť účtovnej jednotke ekonomické úžitky (príjmy) a dá sa spoľahlivo oceniť. Okamih vzniku a zániku pohľadávok je definovaný prostredníctvom dňa uskutočnenia účtovného prípadu. Vznik, členenie a oceňovanie, odpis a zánik pohľadávok a opravné položky k pohľadávkam. Ilustračné príklady.