Je alebo nie je zásada opatrnosti v rozpore s realizačným princípom? - Škoda, Miroslav
Zásada opatrnosti patrí nesporne medzi podstatné charakteristiky súčasného účtovníctva. Platí to predovšetkým o tej jeho zložke, ktorou sa účtovná jednotka prezentuje navonok, t. j. o periodicky zostavovaných účtovných výkazoch. Zásada opatrnosti má navyše univerzálnu povahu. Uplatňuje sa vo všetkých účtovných systémoch vo všetkých krajinách, aj keď možno skonštatovať, že nie v rovnakom rozsahu, s príslušnými negatívnymi dôsledkami pre porovnateľnosť vykazovaných informácií medzi jednotlivými krajinami.