K správaniu investorov na finančných trhoch - Pilch, Ctibor, 1957-
Teória racionálneho správania sa javí ako dobre definovaná, jasná a stojaca na logických princípoch. Bola by postačujúcou teóriou, ak by jej predpovede potvrdzovali prax. Avšak po mnohých rokoch je jasné, že teória sa úplne nedá aplikovať na reálny svet ľudí, najmä čo sa týka individuálneho správania investorov. Behaviorálne financie a behaviorálna ekonómia sa zaoberajú najmä racionalitou, respektíve jej nedostatkom u ekonomických subjektov. Kritici behaviorálnych financií, tvrdia, že behaviorálne financie sú skôr súborom náhod a anomálií ako ozajstná teória a tieto náhody nakoniec aj tak budú ošetrené mechanizmami dokonalých trhov. Odchýlky od racionality.