Štát v súčasnom medzinárodnom systéme - Kucharčík, Rudolf, 1977-
Neustály vývoj postavenia štátu v globalizujúcom sa prostredí. Strata monopolu štátu v mnohých oblastiach (zákonodarstvo, informácie) a limitovanosť zmluvnými záväzkami, ktoré na seba prebral. Zodpovednosť štátu za bezpečnosť obyvateľov v najširšom slova zmysle. Skutočná moc štátu odvodená od jeho postavenia v štruktúre svetového politického systému, ktorá nie je stabilná a prechádza neustálymi zmenami.