Kauzalita a podmienenosť migračných procesov v súčasnej Európe - Liďák, Ján
Medzinárodná migrácia a problémy spojené s týmto kľúčovým javom súčasnosti. Vzájomná prepojenosť a podmienenosť migračných tokov v Európe. Migračné toky ako príčiny zmien, ku ktorým na teritóriu Európy v oblasti medzinárodnej migrácie na prelome storočí došlo. Zmeny kvalitatívneho, ale najmä kvantitatívneho charakteru: rozsah nelegálnej migrácie, nárast počtu utečencov, nárast dočasnej migrácie, migrácia študentov a kvalifikovaných nemanuálnych pracovníkov.