Inštitúcie Európskej únie v kontexte Lisabonskej zmluvy - Mattoš, Boris, 1977-
Inštitúciami Európskej únie boli Lisabonskou zmluvou definované (podľa poradia uvedenom v zmluve): Európsky parlament, Európska rada, Rada, Európska komisia, Súdny dvor Európskej únie (predtým Súdny dvor Európskych spoločenstiev), Európska centrálna banka a Dvor audítorov. Chrakteristika a činnosť vybraných inštitúcií - Európska rada, Rada EÚ, Európsky parlament, Európska komisia. Systém hlasovania v Rade podľa Lisabonskej zmluvy po roku 2017, t.j. po uplynutí prechodných ustanovení, týkajúcich sa spôsobu hlasovania.