O bezpečnostných dôsledkoch a súvislostiach globálnej krízy začiatku 21. storočia - Škvrnda, František
Sociálne zdroje a súvislosti vzniku globálnej krízy. Protirečivé pôsobenie troch skupín faktorov, ktoré podmieňujú priebeh globálnej krízy a možnosti jej riešenia. Fenomén civilizačného charakteru, aj ako ďalší krok a špecifická súčasť krízy modernej západnej spoločnosti. Bezpečnostné aspekty globálnej krízy začiatku 21. storočia.