Projekty plynovodov Nord stream a South stream - Woltemar, Richard
Zemný plyn ako najvýznamnejší energetický zdroj a jeho vplyv na energetickú bezpečnosť Európskej únie. Význam transportných trás zemného plynu. Geografická blízkosť Ruskej federácie a jej význam pre energetickú bezpečnosť. Spor o plyn. Nové projekty plynovodov: Nord stream a South stream. Európska komunikácia s Ruskom.