Úskalia "petičnej demokracie" v zmysle Lisabonskej zmluvy - Zágoršeková, Marta
Lisabonská zmluva zachováva a posilňuje štyri slobody – politickú, hospodársku a sociálnu slobodu európskych občanov. Tieto slobody by mali byť zárukou stability demokracie. Zmluva v záujme zabezpečenia uvedených slobôd zavádza novinku – právo občanov únie navrhnúť problémy, ktorými sa musí Európsky parlament zaoberať, ak navrhovatelia získajú na svoju petíciu milión podpisov. Táto forma petičnej slobody v skutočnosti môže byť latentným nástrojom vyvolávajúcim vnútroštátne i medzištátne napätie, ak aktérmi petície budú určité (etnické, politické, kultúrne, lingvistické, náboženské, gender a iné) integrované menšiny.