Význam sociálnej inteligencie v procese interkultúrnej komunikácie a jej postavenie v príprave úspešných komunikantov - Hrivíková, Tatiana, 1959-
Interkultúrna komunikácia sa zaoberá problémami v komunikácii medzi príslušníkmi rôznych kultúr. Podstatou úspechu takejto komunikácie je sociálna inteligencia, teda správanie, ktoré je po všetkých stránkach primerané kontextu a zároven prináša splnenie ocakávaní všetkých úcastníkov. Sociálna inteligencia zahŕňa v sebe sociálne vedomie a sociálnu zručnosť, ako teoretickú a praktickú zložku. Sociálna zručnosť sa prejavuje synchronizáciou správania, vhodnou prezentáciou vlastnej osoby, pozitívnym ovplyvňovaním sociálneho kontextu komunikácie a záujmom o potreby ostatných. Ak komunikujú príslušníci kultúr, ktoré majú odlišný postoj k prejavom emócií, môže vzniknút mnoho nedorozumení.