Rozvíjanie zručnosti čítania - Stradiotová, Eva, 1963-
Mnohí študujúci strávia veľa času počúvaním cudzieho jazyka a majú pritom viac problémov s počúvaním a hovorením, ako s čítaním a písaním. Je to dané faktom, že učiaci sa začínajú štúdiom písanej formy jazyka, pričom sa kladie malý dôraz na jeho sluchový a hovorový (rečový) aspekt. Počúvanie vyžaduje aktívne zaangažovanie sa počúvajúceho, ktorý aby mohol pretransformovať správu, musí iniciatívne uplatnovať získané znalosti a skúsenosti z lingvistických i nelingvistických prameňov.