Reálna konvergencia SR k EÚ na príklade vybraných ukazovateľoch - Havettová, Miroslava
Konvergencia je súčasťou vývoja našej ekonomiky od vzniku samostatnej SR a postupne prechádza svojimi etapami. Reálnu konvergenciu je možno sledovať cez niekoľko ukazovateľov. Medzi najčastejšie pouţívané patrí ekonomická výkonnosť krajiny, ktorá je vyjadrená ako hrubý domáci produkt na jedného obyvateľa v parite kúpnej sily k priemeru EU15. Okrem tohto ukazovateľa sa v praxi využíva porovnávanie mzdovej a cenovej hladiny jednotlivých štátov, podiely vybraných odvetví na tvorbe HDP a tiež váha zamestnanosti v týchto odvetviach na celkovej zamestnanosti.