Problém prvého obliehania Viedne (1529) a obrana strednej Európy pred expanziou Osmanov - Maier, Tomas, 1965-
Zhodnotenie príčiny priameho ohrozenia strednej Európy osmanskou expanzívnou politikou, konkrétne Viedne a juhozápadného Slovenska na základe historických prameňov. Reakcie na dôsledky moháčskej katastrofy a výpravy pozdĺž Dunaja k Viedni zo strany súčasníkov, teda korešpondencie kráľovských súrodencov Ferdinanda I., Karola V. (Carlosa I.) a Márie Habsburskej. Predostretie situácie Viedne v osudnom roku 1529 tak, ako ju vidia kronikári a historici.