Pohľad na jazykovú situáciu a politiku vo východnej Európe po r. 1991 - Dziváková, Michaela, 1979-
Jazyková situácia a jazyková politika v štátoch európskej časti bývalého Sovietskeho zväzu, konkrétne v Estónsku, Litve, Lotyšsku, Moldavsku, Bielorusku a v jednom zo subjektov Ruskej federácie - v Kalmycku. Zmapovanie stavu derusifikácie a revitalizácie miestnych jazykov. Jazyková situácia a politika na Ukrajine v kontexte širších spoločensko-historických súvislostí. Vzájomný vzťah a postavenie ruského a ukrajinského jazyka v jednotlivých oblastiach verejného života. Problémy národnostných menšín - Krymských Tatárov a Rusínov.