Ambície Číny stať sa lídrom rozvojových krajín - Szikorová, Nóra
Ekonomický rast Číny sa stal v poslednej dekáde najmedializovanejšou témou na svete. Vznik nového centra v rámci rozvojových krajín, ktoré nielen z ekonomického hľadiska, ale aj z politického či kultúrneho ponúka alternatívu k „západnému“ modelu. Budúce scenáre vývoja ČĽR v komparácii s Indiou dokazujú, že aj napriek faktorom, ktoré môžu narušiť ekonomický rozmach a politický systém Číny, jej vodcovstvo v rozvojovom svete je v najbližších rokoch viac než pravdepodobné.