Laický prvek v soudnictví - Šabata, Karel
Laický prvok v súdnictve má veľký význam v zachovaní práva na spravodlivý proces, v nadväznosti na článok 6 Európskej zmluvy o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Vtiahnutie verejnosti do rozhodovania súdov môže priniesť neobyčajný efekt v podobe zvýšenia dôvery občana v spravodlivé rozhodovanie sporov a v spravodlivosť v štáte.