Vývoj svetových vojenských výdavkov - Štefančíková, Michaela
Svetové vojenské výdavky v priebehu posledných desiatich rokov zaznamenávajú kontinuálny rast. Tento trend pozorujeme s rôznou intenzitou vo všetkých svetových regiónoch okrem krajín západnej Európy. Prostriedky vynakladané na boj s terorizmom a obranu štátu výrazne prevyšujú prostriedky venované na rozvojovú pomoc a redukciu negatívnych dopadov znečisťovania životného prostredia. Avšak v absolútnom vyčíslení úmrtia a škody spôsobené civilnými hrozbami výrazne prevyšujú dopady hrozieb vojenských.