Outsourcing v logistike - Drábik, Peter, 1981-
Význam logistiky pri dosahovaní cieľov podniku v oblasti kvality zákazníckeho servisu a pri podpore spokojnosti zákazníkov priťahuje stále väčšiu pozornosť tlače. Podniky, ktoré chápu a využívajú potenciál logistiky ako nástroj konkurenčného boja, zahŕňajú logistiku medzi základné zložky svojho strategického plánovacieho procesu. Tak ako rastie význam logistiky, rastie aj náročnosť jej zabezpečenia. To je jeden z dôvodov pre výber outsourcovaného partnera.