Návrh veľkosti vzorky v marketingovom výskume - Vilčeková, Lucia
V prípade, že je pri marketingovom výskume nutné použiť vzorku, výskumník z celkového súboru obsiahne iba časť populácie. Tieto dáta sa potom zovšeobecnia alebo sa im pripíše váha, aby ich bolo možné aplikovať na celý základný súbor. Pri výbere vzorky je nutné nájsť vyváženie medzi nasledujúcimi faktormi: čím je väčšia vzorka, tým sú presnejšie výsledky výskumu, avšak väčšia vzorka si vyžaduje viac finančných prostriedkov a viac času na realizáciu výskumu. Na presné určenie vzorky existujú rôzne matematicko-štatistické metódy, ktoré výskumníkovi pri rozhodovaní sa o jej veľkosti pomôžu.