Sociálna politika SR a ČR v období globálnej hospodárskej krízy - Stanek, Vojtech
Fungovanie transformácie sociálnej sféry je dlhodobý proces opatrení, krokov, zmien za účelom zdokonalenia sociálnych procesov a sociálnej reality. Tento postupný proces sa skomplikoval v posledných dvoch rokoch globálnou hospodárskou krízou. Ekonomická situácia SR a ČR. Zmeny v sociálnej sfére v SR a v ČR. Prehľad aktuálnych dávok štátnej sociálnej podpory ČR a SR. V oboch štátoch je zrejmá snaha stabilizovať verejné financie, potlačiť korupciu a vytvoriť predpoklady pre zvyšovanie kvality života občanov. Pre úspešné zvládnutie úloh je okrem prekonania hospodárskej recesie dôležitý hospodársky rast, ale aj konsenzus politickej scény, ktorý bude nevyhnutný pre zvládnutie reforiem najmä v zdravotníctve, v sociálnych službách, v dôchodkovom systéme.